"Обучения и заетост" 2

"Обучения и заетост" 2

Стартира повторно набиране на заявки по схема "Обучения и заетост" за безработни лица над 29 години по ОП"Развитие на човешките ресурси".


Агенцията по заетостта стартира повторното набиране на заявки по схема "Обучения и заетост" за безработни лица на възраст над 29 години.
От 16.05.2016 г. всеки работодател /от реалния сектор и търговски дружества с общинско участие в капитала или чрез граждански дружества по Закона за задълженията и договорите /съгл. чл. 51, ал. 2 от Закона за общинската собственост/ може да заяви своите потребности за наемането на работници по схемата.
Схема "Обучения и заетост" се съфинансира от Европейския социален фонд на Европейския съюз по ОП"Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

Тя ще се реализира на два етапа:

В първия етап, който стартира на 16.05.2016 г., е осигурен бюджет от 30 млн. лв. за трудови възнаграждения на безработни лица над 29 години, регистрирани в бюрата по труда. Средствата ще бъдат разпределени на квотен принцип между областите в страната до изчерпване на финансовия ресурс на база на следните критерии:

- Относителен дял на регистрираните безработни лица от целевата група в региона на съответната административна/териториална област спрямо общия брой регистрирани безработни лица от целевата група за страната – тежест 40%;

- Относителен дял на заявените потребности в съответната административна/териториална област към заявените потребности за страната – тежест 20%;

- Равнище на безработица за съответната административна/териториална област – тежест 40%.

В рамките на първия етап на схемата работодатели от реалния сектор и търговски дружества с общинско участие в капитала или чрез граждански дружества по Закона за задълженията и договорите /съгл. чл. 51, ал. 2 от Закона за общинската собственост/ще могат да подават само по електронен път (сканирани или електронно подписани) заявки (по образец) за участие от 16.05.2016 г. до 20.05.2016г. на електронни адреси на Областните Дирекции „Бюра по труда” .

За ДБТ град Добрич на e-mail: DBT_Dobrich_OZ@az.government.bg

Във втория етап на заявилите участие безработни /над 29 години/ ще бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост.
Общата стойност на схемата "Обучения и заетост" за двата етапа е 81 млн. лв.